Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

zlaty_retirever.jpg

 

   Zlatý retrívr (Golden retriever) je rodinný pes. Rád se podílí na všech stránkách života, hraje si s dětmi, miluje fotbal, plavání i surfing. Vždycky se snaží zaujímat přední místo jako zábavný člen rodiny. Vyniká láskou a přítulností a je ochoten se podílet na veškeré vaší činnosti, je vždy připraven podniknout cokoliv, jen aby byl s vámi. Společenskost je jeho hlavní předností. Raději se obejde bez jídla než bez lásky.

 
 
Základní znaky
     Zlatý retriever je mimořádně přizpůsobivý, všestranný pes. Toto plemeno bylo původně chováno jako lovecký pes, přinašeč. Nyní se cvičí spíše jako průvodce nevidomých, společník a pátrač po drogách, ale nejlépe se hodí k pomoci postiženým. Mnohostrannou osobnost svého zlatého retrievera můžete využít ve složité úloze rodinného mazlíčka, jako výstavního nebo loveckého psa, ale bude vynikat i v soutěžích poslušnosti a agility. Mírný, vždy dobře naladěný, inteligentní pes, který splňuje všechny Vaše nároky, Vám poskytne více potěšení, než jste schopni mu vrátit.
 
Původ zlatého retrievera:  
     Do roku 1959 se obecně věřilo, že zlatí retrievři pocházejí ze skupiny ruských cirkusových psů. Je jisté, že rodištěm zlatého retrievera byl Guisachan a naštěstí první lord Tweedmouth metodicky vedl plemennou knihu a zaznamenával všechny potřebné údaje původu plemene. Paní Elma Stonexová strávila deset let zkoumáním těchto záznamů a v roce 1959 oznámili šestý lord Ilchester a paní Stonexová skutečné údaje anglickému Kennel Clubu, kde byly oficiálně ověřeny a znovu zaznamenány úředníky klubu v Clarges Street v Londýně. Ve skutečnosti první lord Tweedmouth získal žlutého dlouhosrstého retrievera jménem Nous od ševce v Brightonu, který jej dostal od myslivce lorda Chichestra, skutečně jej dovezl do Guisachanu, kde jej spářil s tweedským vodním španělem po Lady Kirk on the Twed. Z tohoto spojení pocházejí zlatí retrieveři. Všichni dnešní zlatí retrieveři pocházejí z Guisachanského chovu.

 

 


                                                                                     Zdroj: Marigold Timsonová 
 
 
 
Standard:
 
Země původu: Velká Británie.
 
Celkový vzhled: symetrický, vyvážený, statný, vyrovnaného pohybu, má laskavý výraz.
 
Charakteristika: poslušný, inteligentní a vyjadřuje přirozenou pracovní schopnost.
 
Povaha: laskavý, přátelský a důvěřivý.
 
Velikost: kohoutková výška psů je 56 - 61 cm, fen 51 - 56 cm.
 
Hmotnost v poměru k výšce: Pes 29,5 – 34 kg, fena 25 – 29,5 kg
 
Hlava a lebka: vyvážená a dobře stavěná, lebka široká, bez hrubých rysů, dobře sedí na krku, čenich je dobře vyvinutý, široký a hluboký. Délka nosní části je přibližně rovna délce části lebeční, nos je černý.
 
Oči: temně hnědé, dobře posazené do stran, tmavá víčka.
 
Uši: střední velikosti, zavěšené přibližně v rovině očí.
 
Morda: silné čelisti, které mají dokonalý, pravidelný a úplný nůžkový skus, to znamená, že horní řezáky těsně překrývají spodní řezáky a rostou rovně z čelistí.
 
Krk: dostatečně dlouhý, suchý a svalnatý.
 
Přední končetiny: jsou rovné s dokonalým kostěným podkladem, ramena dobře přiléhají, má dlouhé lopatky se stejně dlouhým ramenem, což umisťuje končetiny pod tělo. Loketní klouby jsou pevné.
 
Trup: vyvážený, dobře svázaný, hrudník je prostorný a hluboký. Žebra jsou dlouhá, pružná, hřbet pevný, rovný.
 
Zadní končetiny: bedra a končetiny jsou silné a svalnaté, dobře utvářená stehna a lýtka, dobře zaúhlené kolenní klouby. Hlezna jsou rovná. Při pohledu zezadu nevytáčejí se ani dovnitř ani ven. Zásadně nežádoucí je kravský postoj.
 
Tlapy: kulaté, kočičí.
 
Oháňka: nasazena a nesena ve výši hřbetu, délkou dosahuje ke hleznu, bez kadeře nebo zakroucení na špičce.
 
Pohyb: živý a energický. Pohyb předních i zadních končetin je přímý a pravidelný. Krok je dlouhý, bez náznaků nepravidelného pohybu předních končetin.
 
Osrstění: hladké nebo mírně zvlněné s dobrou podsadou, nepropustnou pro vodu.
 
Zbarvení: jakýkoliv odstín zlaté nebo krémové, nikdy ne červené či mahagonové. Několik bílých chloupků je přípustné pouze na předhrudí.
 
 
 

kopie---100_3872.jpg

 

Náhledy fotografií ze složky Zlatý retriever